به گزارش روابط عمومی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان،”سیدمهدی قویدل” در ارتباط ویدیوکنفرانس با رابطین پیشگیری حوزه های قضایی استان کرمان اظهار داشت: در سال های اخیر رویکرد دستگاه قضایی به موضوعات پیشگیرانه و عدالت ترمیمی رویکردی بسیار جدی و علمی و با برنامههای هدفمند بوده است.
وی افزود: ماموریت پنجم سند تحول دستگاه قضایی، موضوع پیشگیری و اهمیت آن است و همه مسئولین، نهادهای مردمی و دولتی وظیفه پیشگیری از وقوع جرایم را دارند و توجه به پیشگیری بسیاری از مشکلات را حل خواهد کرد و از ورود درصد زیادی از پروندهها به دستگاه قضایی جلوگیری می شود و قطعاً شاهد کاهش چشمگیر آسیبها و رضایتمندی عمومی خواهیم بود.
قویدل با تاکید بر اینکه تاکنون مبحث پیشگیری مغفول واقع شده است، تصریح کرد: ضرورت دارد رویکردها به سمت پیشگیری تغییر کرده و همگی جهت شناسایی و کاهش زمینه های بروز جرم و فساد تلاش کنیم.
این مقام قضایی سپس بیان کرد: فعالان پیشگیری در حوزه های قضایی باید دغدغه مند و علاقمند به حوزه پیشگیری و خلاق، ایده پرداز بوده و با مجامع علمی و گروههای مردمی فعال و سایر اداراتی که مأموریت پیشگیری دارند ارتباط تنگاتنگ برقرار کنند.
وی همچنین تصریح کرد: انتظار میرود با برنامهریزی دقیق و هدفمند در دادسرا، دادگستری و دادگاهها فرهنگ پیشگیری نهادینه شده و به اولویت برنامههای حوزه های قضایی تبدیل شود در این صورت شاهد تغییرات زیادی خواهیم بود.
قویدل با اشاره به اهمیت شورای پیشگیری از وقوع جرم گفت: ضرورت دارد شورای پیشگیری از وقوع جرم در سطح حوزه های قضایی و به نحو احسن برگزار شود و باتوجه به اینکه هر حوزه وضعیت خاص خود را دارد باید منحصر به آن حوزه برنامهریزی و اقدام شود و از طریق این شورا می توان مقوله پیشگیری را به اولویت و دغدغه نخست شهرستان ها و مدیران و نهادهای مردمی تبدیل کرد.
وی با تاکید بر اینکه نباید بار سنگین کوتاهی و اهمال سایر دستگاه ها و نهادها را مجموعه قضایی به دوش بکشد، اظهار داشت: جامعه نیز نباید نگاه صرفاً کیفری و مجازات گونه به دستگاه قضایی داشته باشد در حالیکه همه جامعهشناسان و حقوق دانان به این نتیجه رسیده اند که مجازات کیفری آسیب های زیادی به دنبال دارد و تلاش جهت ارتقاء مسئولیت اجتماعی و مشارکت مدنی، قطعاً نتایج بهتر و اثربخشی بیشتری در راستای کاهش حرایم و آسیب ها دارد.
این مقام قضایی یادآور شد: امسال با توجه به سند تحول دستگاه قضایی حدود ۴۰ برنامه به معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان ابلاغ شده است، در این راستا ۲۱ درصد از برنامه ها به موضوع پیشگیری از وقوع جرم، ۲۸ امور زنان و خانواده، ۱۱ درصد مشارکت های مردمی، ۱۱ درصد برنامهریزی، ۸ درصد اطلاع رسانی و آگاهی های عمومی، ۷ درصد معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم و ۵ درصد نیز به دبیرخانه شورای عالی پیشگیری از وقوع جرم اختصاص دارد.
قویدل گفت: شورای پیشگیری از وقوع جرم استان به اولویتهای جرایم میپردازد و در حال حاضر سرقت، ضرب و جرح و تصادفات اولویتهای اول جرایم استان کرمان به شمار می روند از این رو همه شهرستان ها باید در قالب مصوبات شورای پیشگیری از وقوع جرم و طرح بر هم زدن بازار خریداران اموال مسروقه، شناسایی نقاط حادثه خیز، طرح پیشگیری از سرقت پسته و کنترل کارگاه های ضایعاتی اقدامات موثر را جهت اقدامات اثربخش در این زمینه انجام دهند.
وی خاطرنشان کرد: در سال جاری و تاکنون شهرستان راور با برگزاری ۱۶ جلسه شورای پیشگیری از وقوع جرم و کارگروه تنظیم بازار و پیشگیری از سرقت پسته و همچنین برگزاری دو کارگروه فعالترین شهرستان بوده است.
این مقام قضایی با تاکید بر اینکه انتظار میرود همه شهرستان ها به سامانه سجام توجه کنند یادآور شد: امسال شهرستان های بالای ۱۰۰ هزار نفر باید تعداد ۲ هزار نفر را عضو سامانه کنند و شهرستان های زیر ۱۰۰ هزار نیز ۱۰۰۰ نفر و در بخش ها نیز ۵۰۰ نفر باید در سامانه سجام ثبت نام کنند.
قویدل در پایان بیان کرد: در همه حوزه های قضایی استان می توان با کمک مصلحین به صلح و سازش در پرونده ها و در نتیجه کاهش ورودی به دستگاه قضایی کمک کرد، همچنین در راستای دستورالعمل نحوه تعامل و مشارکت نهادهای مردمی با قوه قضاییه و استفاده از ظرفیت نهادهای مردمی، خیرین، نخبگان علمی و فرهنگی و گروههای جهادی می توان به پیشبرد برنامههای پیشگیرانه کمک کرد.