معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان گفت: قوه قضائیه در برنامه تحولی خود از فعالیت های مردمی و نهادهای غیردولتی را به صورت هدفمند، با برنامه و به صورت نظام مند بهره گرفته و حمایتشان می کند.
به گزارش روابط عمومی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان، “سیدمهدی قویدل” در جلسه کارگروه متناظر استانی دستورالعمل نحوه مشارکت و تعامل نهادهای مردمی با قوه قضاییه، اظهار داشت: در ماده ۱۱ این دستورالعمل سه هدفِ ایجاد هماهنگی، رفع موانع و تسهیل اجرای دستورالعمل مورد توجه قرار گرفته است که در قالب کارگروه ملی مشارکت و تعامل نهادهای مردمی، در کشور و کارگروه متناظر آن در استان ها فعال شده و برنامه ریزی می کند.
قویدل با اشاره به اینکه در جامعه اسلامی نقش مردم و مشارکت آنها اهمیت ویژه ای دارد، افزود: باتوجه به آیات و روایت هم درمی یابیم که خداوند متعال در بحث احساس مسئولیت و مشارکت همه مردم در سرنوشت خود تاکید فراوانی داشته است.
وی در ادامه یادآور شد: در اصل سوم و هشتم قانون اساسی نیز به نقش مردم و مشارکت آنها توجه ویژه ای شده و امر به معروف و نهی از منکر از نمادهای مهم مشارکت های مردمی محسوب می شوند.
این مقام قضایی همچنین با تاکید بر اینکه جامعه ای به رشد و توسعه می رسد که مردم آن احساس مسئولیت داشته باشند، گفت: هریک از مردم دارای رفتار، آداب، هنجارها و ناهنجاری های مختلفی هستند که می طلبد در سطح جامعه در کنار قوانین و مقرراتی در موضوع خودکنترلی اجتماعی نیز حاکم شود تا این آداب و رفتارها را به سمت سعادت بشری پیش ببرد.
قویدل تصریح کرد: در نظام جمهوری اسلامی هم به نقش مردم در سرنوشت خود و در اهداف و برنامه های نظام توجه ویژه ای شده، ازجمله در فرمایشات مقام معظم رهبری و ریاست قوه قضائیه که به مردمی بودن این قوه اشارات زیاد و در برنامه تحولی ریاست قوه قضائیه هم مقوله مردمی بودن و مردمی شدن برنامه های این قوه تاکید شده است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان سپس گفت: دستگاه قضایی در گذشته به نوعی از ظرفیت مردمی استفاده می کرده است و نمونه بارز آن شوراهای حل اختلاف است، همچنین استفاده از دیده بانان پیشگیری و ستاد حفاظت اجتماعی، مصلحین و سجام نیز در همین راستا شکل گرفته اند که توجه ویژه به مشارکت های مردمی نهادهای سازمان یافته و دارای مجوز را نشان می دهد.
وی یادآور شد: در اسفندماه ۹۸ آیت الله رییسی، دستورالعمل نحوه مشارکت و تعامل نهادهای مردمی با قوه قضائیه را اعلام کرده اند که به شکل نظام مند نحوه استفاده از ظرفیت گسترده نهادهای مردمی در سطح جامعه و به نحو مطلوب را اعلام می کند.
قویدل بیان کرد: در دستورالعملی که تبیین و ابلاغ شده است، قوه قضائیه به نوعی از فعالیت های مردمی و نهادهای غیردولتی به صورت هدفمند، با برنامه و به صورت نظام مند بهره مند شده و حمایت می کند.
وی یادآور شد: پس از ابلاغ دستورالعمل که یکسری وظایف را برعهده معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری گذاشته، از همان ابتدا با سمن های فعال استان و دستگاه های دولتی مکاتبه و موضوع فعالیت و اهداف سمن ها را دریافت کرده ایم و مردمی بودن، داوطلبانه بودن، غیرسیاسی و غیرانتفاعی و دارای مجوز بودن از شرایط نهادهای مردمی مشمول دستورالعمل می باشد.
قویدل با تاکید بر اینکه نظام مندی، پایدار بودن و دانش بنیان بودن سه مولفه اهداف و همکاری نهادهای مردمی با قوه قضائیه است، افزود: از دیگر اهداف استفاده از ظرفیت نهادهای مردمی در سیاست گذاری های قضایی؛ پیشگیری از وقوع جرم، حمایت از بزه دیدگان، میانجی گیری، صلح و سازش، نظارت بر اجرای قوانین و بازاجتماعی شدن متهمان، مجرمان و معتادین است که مقوله های بسیار مهمی محسوب می شوند و چنانچه بتوان در این زمینه ها نیز از ظرفیت های مردمی بهره برد قطعا به نتایج خوبی در سطح جامعه دست خواهیم یافت.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان اظهار داشت: طبق دستورالعمل نحوه مشارکت و تعامل نهادهای مردمی با قوه قضاییه، بایستی تقسیم بندی سمن ها براساس فعالیت و تبیین نقش سازمان های مردم نهاد درخصوص پیشگیری هم از جهت شناسایی و هم اعلام آسیب های اجتماعی به نهادهای مربوطه، کشف جرم، حمایت از اقشار آسیب پذیر، شناسایی نهادهای مردمی در بحث آموزش و فرهنگ سازی، صلح و میانجی گری، بازتوانی و اصلاح مجرمین و … انجام شود.
وی با اشاره به اینکه در استان کرمان تعداد قابل توجهی سمن و نهاد مردمی دارای مجوز هستند، اظهار داشت: ما تاکنون بیش از ۳۰۰ سمن و نهاد مردمی را در استان شناسایی کرده ایم، همچنین خیریه ها، تشکل های مردمی، هیات های مذهبی و گروه های جهادی … نیز در قالب گروه های مردمی دسته بندی و مشمول دستورالعمل می شوند که امیدوارم با برنامه ریزی علمی، از موازی کاری ها جلوگیری شده و همگی در راستای یک برنامه و هدف گام های خوبی برداریم.
قویدل ادامه داد: یکسری تفاهم نامه نیز با دستگاه های مختلف از جمله معاونت اجتماعی سپاه، ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر منعقد و جلساتی هم با همکاران و شورای پیشگیری از قوع جرم، اعضای مجمع سازمان های مردم نهاد جوانان استان، نخبگان و فرهیختگان استان داشته ایم و امیدواریم بتوانیم به نحو احسن برنامه های مد نظر را پیش ببریم.
این مقام قضایی در بخش دیگری از سخنان خود به سامانه جامع ارتباط مردمی(سجام) قوه قضائیه نیز اشاره کرد و گفت: این سامانه با مردم مرتبط است و افراد می توانند به صورت محرمانه گزارش های پیشگیرانه خود را به آن ارسال کنند تا در اسرع وقت پیگیری شود، همچنین طرح مهاجر که به بازتوانی معتادین می پردازد مردمی است، طرح هر مسجد یک حقوقدان، گروه های جهادی، دفاتر تسهیل گری و همه در مقوله دستورالعمل نحوه مشارکت و تعامل نهادهای مردمی می گنجند و ما درواقع بدنبال انسجام بخشی به این ظرفیت ها هستیم.
وی در پایان با اشاره به ماده ۹ دستورالعمل در رابطه با ایجاد سامانه جامع بیان کرد: بایستی پیشنهادات همه سمن را دریافت کنیم، ضمن اینکه احراز صلاحیت، تعیین موضوع و محدوده فعالیت سمن ها، شبکه سازی و تهیه اطلس اولویت و ظرفیت هر نهاد نیز مشخص شود چراکه دغدغه ما در دستگاه قضایی این است که از این ظرفیت ها به نحو مطلوب استفاده و فرایند مکملی را ایجاد کنیم.