“طوبی موحد”
مدیر استانی سامانه سجام و رئیس اداره پیشگیری های مردمی و مشارکت های مدنی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان
به منظور استفاده از ظرفیت مشارکت مردمی در راستای برطرف شدن معضلات اجتماعی و پیشگيري از وقوع جرايم و رسيدگي سريع و قاطع به تخلفات و جرايم به طوري که اثر بازدارندگي داشته باشد قوه قضاييه سامانهاي تحت عنوان سجام يا سامانه جامع ارتباط عمومي مردمي (سيستم جامع اطلاعات مردمي) به آدرس sajam.scpd.ir راهاندازی کرده است.
این سامانه زیر نظر اداره کل پیشگیریهاي مردمي و مشارکتهاي مردمي معاونت اجتماعي دستگاه قضايي اداره ميشود و کارکرد آن بر مبناي خود اظهاري و داوطلبانه بودن مشارکتهاي مردم در ارسال گزارشات در جهت افزايش مسئوليت اجتماعي افراد است كه اثرات و فوايد آن به خود مردم بازخواهد گشت.
فرآیند اجرایی سامانه به این شکل است که متقاضیان عضويت از طريق سامانه ثبت نام ميکنند و پس از آن بررسي و تطبيق مشخصات متقاضي عضويت، احراز هويت و استعلامهاي مورد نياز در اين رابطه صورت ميگيرد.در مرحله بعد صلاحيت عضو تاييد ميشود و پس از احراز هويت کد عضويتي براي آن تعريف ميشود، پس از آن متقاضيان تاييد شده در سامانه سازماندهي ميشوند.
گزارشاتی که از افراد دریافت میشود به صورت محرمانه و ناشناس در سیستم ثبت میشود و پس از ثبت و تاييد مسئولين هستهاي و استاني براي دستگاههاي دولتي ارسال و مطالبهگري خواهد شد تا دستگاههاي دولتي نواقص را برطرف کنند.
ورود دستگاه قضایی به گزارشات ارسالی صرفا رسیدگی قضايي نيست بلکه اولين راهکار ارسال گزارشات تاييد شده مردمي به دستگاه مورد نظر است که با تعامل و همکاري نسبت به رفع مشکل و معضل اقدام صورت گيرد.
یعنی گزارشات ارسالی منحصر به افراد و موضوعات شخصی نیست بلکه حقوق عامه هم جزو اولويتهاي اين سامانه است. مثلا در اين سامانه مباحث زيست محيطي و منابع طبيعي از اهميت زيادي برخوردار است.
نحوه کار هم طوری است که به محض این که اطلاعاتی در زمینه تعرض به اراضی ملي و يا تغيير کاربري توسط يک ديده بان پيشگيري توسط سيستم سجام ثبت شود بلافاصله در يك فرصت كوتاه و در يك ساز و كار دقيق و پيشبيني شده تمام مسئولان و ادارات ذيمدخل در امور منابع ملي و اراضي دولتي در جريان قرار خواهند گرفت تا به سرعت اقدامات قانوني در جلوگيري و پيشگيري از جرم زمينخواري در منطقه ذكر شده شروع شود.
یا مثلا اگر یک دیدهبان پیشگیري که ممکن است کارگر يا کارمند يك كارگاه و يا كارخانه بخش خصوصي يا حتي دولتي باشد، عدم رعايت هرگونه الزامات ايمني، بهداشتي و حفاظتي را اطلاع دهد، ساز و كار رفع اين مشكل در يك فرايند كاملاً دقيق ديده شده است.
موضوع گزارشات:
- نقض کنندگان پروتکل های بهداشتی
- جرایم مرتبط با فضای مجازی
- تهیه و توزیع مواد مخدر و مواد روانگردان
- تهیه و توزیع مشروبات الکلی
- زمین خواری
- محیط زیست
- منابع طبیعی و صیانت از منابع آب
- جوامع کارگری
- مفاسد اقتصادی
- مفاسد اداری
- در راستای اجرای این برنامه تاکنون
- تعداد کل ثبت نامی ها در استان ۶۲۹۹ نفر
- تعداد کل گزارشات مردمی تا کنون ۸۹۲ گزارش
- گزارشات با موضوع پیشگیری از شیوع بیماری کرونا ۱۹۰ گزارش