به گزارش روابط عمومی معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان، “سیدمهدی قویدل” در نشست برنامه ریزی و کارگروه علمی، مشورتی و مطالعات اجتماعی که باحضور قضات منتخب در امر پیشگیری شهرستانهای زرند، راور، بافت، رفسنجان و ریگان برگزار شد، اظهار داشت: نسبت به ادوار گذشته، اکنون نگاه و توجه ویژه ای به نقش پیشگیری در جامعه می شود.
وی با اشاره به اینکه باید برنامه ریزی و تلاش کنیم تا پیشگیری اولویت اول همه دستگاه ها باشد، افزود: با توجه به سند تحول قوه قضاییه بایستی نگاه ما از رویکرد دادخواست محور به رویکرد گسترش دهنده عدل و حامی حقوق عمومی و آزادی های مشروع تغییر یابد و این چرخش رویکرد بین همه همکاران قضایی نهادینه شود.
قویدل تاکید کرد: لازم است همه ما از اکنون به نوعی برنامهریزی و مکاتبه کنیم تا آنجا که ممکن است مدیران قضایی در شهرستان ها روزی حداقل یک مکاتبه و یک برنامه جهت امر پیشگیری انجام دهند.
این مقام قضایی گفت: هرگاه رویکرد همکاران به سمت پیشگیری تغییر کند در سِمت های مدیریتی این رویه در تصمیم گیری های کلان تر نیز تاثیرگذار خواهد بود و آموزش نیز در این امر اتفاق می افتد.
وی سپس افزود: در سند تحول قوه قضائیه، جانشین پروری مطرح و مزیت آن این است که به دلیل تراکم پروندهها یک همکار قضایی علاقمند به امر پیشگیری در کنار دادستان و رئیس دادگستری قرار میگیرد و به عنوان پیشگام پیشگیری در شهرستان ها نیز با هماهنگی، همکاری و هم سویی با مدیران حوزه قضایی شهرستان، برخی از این برنامهها به وی ارجاع می شود و او پیگیری و مدیریت خواهد کرد.
رسیدگی به دعاوی مردم و تظلم خواهی حول محور سند تحول قوه قضائیه
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان با بیان اینکه سند تحول سند ارتقا یافته دستگاه قضایی است، تصریح کرد: تاکید ریاست قوه بر این است که تمام برنامهها، اقدامات و رویکردها باید حول محور و در راستای سند تحول باشد به عبارت دیگر باید هر اقدام پیشگیرانه سلبی، ایجابی و حتی در بحث صدور رای و رسیدگی به دعاوی مردم و تظلم خواهی حول محور این سند باشد.
قویدل با تاکید بر اینکه سند تحول قوه قضائیه نقشه راه ما خواهد بود، گفت: وظیفه داریم اهداف سندی که طبق نظر مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) تنظیم شده است را به نحو احسن محقق کنیم و یکی از بندهای مورد تاکید آن تغییر رویکرد از مدیریت متمرکز و اکتفا به ظرفیت های درون سازمانی به مدیریت مشارکت جو و مردم محور است ضمن اینکه رویه مقابله با مفسدین باید به شناسایی و حذف بسترهای فساد تغییر کند که همان نگاه پیشگیرانه است.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود به ابلاغ دستورالعمل نحوه تعامل و مشارکت نهادهای مردمی با قوه قضاییه نیز اشاره و یادآوری کرد: این دستورالعمل در پایان سال ۹۸ ابلاغ و از صدها ماده قانونی برداشت شده است، بنابراین چاره ای نداریم جز اینکه بسیاری از برنامههای دستگاه قضایی را برون سپاری کرده و از ظرفیتهای سایر دستگاه ها استفاده کنیم، همچنین بایستی وظایف و اختیارات دستاه های دیگر را نیز گوشزد و مطالبه کنیم تا از سرازیر شدن نتیجه کوتاهی آنها به دستگاه قضا جلوگیری کنیم.
این مقام قضایی با بیا اینکه نهادهای مردمی متعددی در سطح جامعه فعالیت میکنند، گفت: موضوع فعالیت اغلب سازمان های مردم نهاد با برنامه های ما مرتبط است از این رو باید نسبت به مدیریت و همسو کردن آنها با اهداف و برنامههای دستگاه قضایی اقدام کنیم چراکه با برون سپاری بسیاری از مشکلات درون سازمانی حل خواهد شد.
قویدل به نتایج طرح مصلحین نیز اشاره کرد و ادامه داد: تعداد ۵۰۰۰ مصلح در استان کرمان آموزش دیده اند و اکنون از اندکی از این ظرفیت در بحث صلح و سازش پروندههای خانواده استفاده می شود و این حکمین به موضوع جرایم قابل گذشت ورود کرده و در بسیاری از شهرستانها نتایج خوبی حاصل شده که باید با گسترش آن از حجم زیاد ورودی پروندهها به دستگاه قضایی جلوگیری شود.
وی به سامانه جامع ارتباط مردمی(سجام) نیز اشاره و تصریح کرد: تاکنون بیش از ۷۰۰۰ نفر در این سامانه ثبتنام کرده اند و گزارشهای پیشگیرانه به این سامانه ارسال و پس از بررسی به مسئولان مربوطه ارجاع میشوند و می توان از این ظرفیت بسیار گسترده جهت اقدامات اثربخش در جامعه استفاده کرد.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان یکی از مزیت های برنامههای معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان را هدفمند، علمی و دارای افق بسیار خوب عنوان و بیان کرد: همه این برنامه ها با پشتوانه علمی و اسناد بالادستی قانونی مطابق برنامههای توسعه کشور، برنامه توسعه قضایی و قانون پیشگیری از وقوع جرم است.
تاکید ریاست قوه قضائیه بر اصلاح مجرمین و متهمین
قویدل یادآور شد: تاکید ریاست قوه بر اصلاح مجرمین، کاهش ورودی به زندان و باز اجتماعی کردن متهمین و مجرمین است، به همین جهت طرح مهاجر ایرانی- اسلامی و حتی بومی سازی شده است که بیشتر برای بازاجتماعی کردن معتادین ماده ۱۶ استفاده میشود.
وی در ادامه ضمن تشویق قضات به استفاده از مجازاتهای جایگزین حبس، تاکید کرد: چهارمین جشنواره رای با موضوع مجازات های جایگزین حبس در دیماه جاری برگزار می شود و همکاران می توانند از این فرصت مناسب جهت فرهنگ سازی و همچنین انتشار آراء خود استفاده کنند.
قویدل طرح اورژانس قضایی که ابتکاری از سوی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان بوده و اکنون به شهرستان ها نیز ابلاغ شده است را بسیار کاربردی خواند و تاکید کرد: این طرح مورد استقبال معاونت قوه قضاییه قرار گرفته و بدنبال آن تفاهم نامه پنج گانه ای با بهزیستی، معاونت اجتماعی نیروی انتظامی، استانداری و علوم پزشکی منعقد شده است.
این مقام قضایی افزود: همچنین معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان تفاهم نامه هایی را با حوزه هنری، شهرداری، معاونت اجتماعی سپاه ثارالله و جهاد دانشگاهی منعقد کرده و انتظار می رود طرح های پیشگیرانه در شهرستان ها نیز اجرا و سایر دستگاه ها را نیز وارد عمل کنیم.
قویدل ظرفیت دیگر را خود همکاران قضایی به عنوان نخبگان در هیات اندیشه ورز، اتاق فکر و گروه علمی و کاربردی برشمرد و گفت: با اخذ نظرات، آسیبشناسی و ارزیابی همکاران قضایی می توان به گونه ای حرکت کنیم که یکی از اولویتها پیگیری برنامههای هدفمند و شناسایی شده باشد و بر اساس آن پیش برویم و این رویه تعاملی دوسویه است چراکه هم برنامه مورد نظر پیگیری و انجام شده و هم ما از این ظرفیت پیشگیرانه استفاده کرده ایم.
یادآوری می شود: در پایان این نشست هر یک از قضات به بیان دیدگاه ها و پیشنهادات خود پیرامون مسائل پیشگیرانه و همچنین مشکلات پیش رو در شهرستان های خود پرداخته و همکاران معاونت اجتماعی نیز حوزه فعالیتهای ادارات خود را تشریح کردند و مقرر شد اقدامات هدفمند و علمی و یکپارچه درخصوص مباحث فضای مجازی و برنامههای سایبری، آگاهی بخشی به مردم به ویژه در شهرستان ها و مراکز آموزشی انجام و گشتهای کمیته صیانت از حقوق عامه در پیشگیری از وقوع جرایم افزایش یابد، همچنین از ظرفیتهای مردمی در استفاده از امر به معروف و نهی از منکر استفاده شود.