به گزارش روابط عمومی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان،“سیدمهدی قویدل” در کارگاه چهار روزه تربیت مربی مهاجر (مدیریت مهارت و دانش رفتار معتادان بهبود یافته) که با حضور مدرس کشوری دوره های امید و مربیان دوره مهاجر در محل این معاونت برگزار شد، اظهار داشت: مصرف مواد مخدر و اعتیاد در بروز بسیاری از مشکلات اجتماعی مانند بیکاری و افزایش شمار زندانیان تاثیرگذار است بطوریکه آمار زندانیان۴۶ درصد به طور مستقیم و ۶۸ درصد به طور مستقیم و غیر مستقیم برگرفته از معضل اعتیاد است.
وی افزود: اعتیاد همچنین یکی از عوامل طلاق، خودکشی، موجب فرار دختران، همسرآزاری و کودک آزاری است و عواملی مانند فقر، تبعیض، گسترش حاشیه نشینی، کاهش حمایتهای اجتماعی باعث افزایش آن در جامعه میشود و اعتیاد علاوه بر اینکه عامل خیلی از آسیب ها و جرایم می باشد، معلول کم توجهی و تعلل در اجرای وظایف قانونی دستگاه ها و تورم، فقر، بیکاری و … نیز هست.
این مقام قضایی بیان کرد: در قوانین مرتبط و سیاستهای کلی مبارزه با مواد مخدر معتادانی که معرفی نامه از مراکز ماده ۱۵ ندارند و یا متجاهر محسوب می شوند مجرمند و با دستور مقام قضایی برای درمان به مراکز ماده ۱۶ ارجاع شده و حداقل به مدت یک ماه در مراکز نگهداری میشوند.
قویدل با اشاره به اینکه بیماران طی فرآیندی که در آیین نامه مراقبت بعد از خروج معتادان به آن اشاره شده است از مرکز ترخیص میشوند، ادامه داد: این آیین نامه از سوی ریاست قوه قضاییه در سال ۹۲ ابلاغ گردید و ۹۵ به همت معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه در سراسر کشور مرحله اجرا درآمده است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان در ادامه تاکید کرد: دوره مهاجر با هدف توانمندسازی بهجویان مبتلا به سوء مصرف روانگردان مستقر در کمپ، در راستای پرهیز از لغزش ها، تقویت باورهای مذهبی، پیشگیری از لغزش و عود بهبود یافتگان، فعالیت های مثبت اجتماعی، گسترش ارتباطات مثبت و پرهیز از روابط نامناسب برگزار می شود.
وی گفت: بانک اطلاعاتی معتادان متجاهر در زمان ورود به مرکز ماده ۱۶ و خروج از مرکز در اکثر مراکز تهیه شده است لکن پیگیری تکالیف مراقبتی از سوی ناظر محترم قضایی باید با جدیت دنبال شود.
قویدل در بخش دیگری از صحبت های خود با بیان اینکه در استان کرمان در دو سال اخیر صدور و ابلاغ و فعالیت ناظر جدید قضایی از بین سازمانهای مردمنهاد فعال در زمینه پیشگیری از اعتیاد انجام شده است، گفت: این اقدام به منظور تقویت نظارت بر حسن اجرای تکالیف ۱۲ گانه موضوع ماده ۲ آیین نامه مراقبت بعد از خروج معتادان صورت گرفته است.
وی اظهار داشت: پیگیری مستمر ارسال گزارش مدیر مرکز، بازدید میدانی مستمر از مرکز درمان ماده ۱۶ کرمان و برگزاری منظم و ماهانه دوره های مهاجر در مرکز درمان ماده ۱۶ انجام شده است.
قویدل افزود: با توجه به مغفول ماندن آیین نامه مراقبت بعد از خروج معتادان بین دستگاههای مسئول میتوان با اجرای صحیح برنامه از بازگشت مجدد و ۹۵ درصدی معتادان متجاهر بهبود یافته به چرخه اعتیاد پیشگیری کرد.
این مقام قضایی ابراز امیدواری کرد: امیدواریم با همراهی، همکاری، انسجام و پیوند مربیان با معاونت و سایر سازمان ها و همچنین با ایجاد پیوند خوبی بین مراکز ماده ۱۶ بتوان چرخه معیوب فعلی را با حضور مستمر، فراگیر، علمی و کاربردی مربیان اصلاح کرد.
وی افزود: معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان تلاش کرده در راستای آیین نامه اقدامات کاربردی انجام دهد و شیوه نامه استانی نیز با همکاری همه سازمان های مربوطه در استان تدوین شده و در شورای پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان نیز به تصویب رسیده است.
قویدل گفت: بایستی ضمن عملیاتی کردن آیین نامه مراقبت پس از خروج و برابر شیوه نامه بومی استان، سهم هریک از دستگاه ها را اجرایی و عملکرد هریک بررسی و اعلام شود، همچنین باتوجه به اینکه ماده ۱۵ و ۱۶ ناقص اجرا می شود، درخواست می شود مربیان در این دوره ها با تحلیل و گزارش جامع خود مقام قضایی را برای صدور دستورات کاربردی و اجرایی یاری کنند و خودشان نیز پیگیر اجرای این دستورات باشند.