رییس دادگستری شهرستان انار در رابطه با اولویت اقدامات پیشگیرانه در این شهرستان گفت: اولویت اول ما برخورد با جرائم خُرد مانند خرید و فروش مواد مخدر و جلوگیری از خرده فروشی و سرقت پسته است که باید تدابیر لازم در این زمینه اندیشیده شود.
به گزارش روابط عمومی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان، “جواد طالبیان” با اشاره به عدم وجود مراکز ترک اعتیاد مواد ۱۵و۱۶ قانون اصلاح مبازره با مواد مخدر در شهرستان انار افزود: همچنین عدم توانایی معتادین و خانواده های آنها نسبت به پرداخت هزینه های ترک اعتیاد اختیاری موجب شده است دو مقوله اعتیاد و سرقت پسته در دستور کار شورای پیشگیری از وقوع جرم قرار گیرد.
طالبیان اولویت دوم اقدامات پیشگیرانه در شهرستان انار را در حوزه طلاق دانست و تصریح کرد: مهمترین معضل و مشکل در این شهرستان افزایش بیش از حد پروند ه های طلاق به ویژه طلاق های توافقی است بطوریکه در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷، افزایش ۳۴درصدی پرونده ها را شاهد بویده ایم، ضمن اینکه پروند ه های خانواده و اختلافات خانوادگی نیز به نسبت جمعیت شهرستان افزایش یافته است، بنابراین افزایش طلاق به عنوان یک آسیب اجتماعی موجب نگرانی مسوولان این شهرستان شده است.
این مقام قضایی سپس بیان کرد: طبق اعلام برنامه های اولویت دار واحد پیشگیری از وقوع جرم دادگستری شهرستان انار، اقدامات پیشگیرانه در خصوص موضوع دعاوی خانواده در سال ۹۹ عبارتست از؛ ارجاع کلیه ی دعاوی خانواده شامل طلاق توافقی، مطالبه نفقه، الزام به تمکین، مهریه و پرونده های کیفری مرتبط با حوزه خانواده نیز قبل از ورود به دادگستری، جهت مشاوره و سازش به مراکز مشاوره خانواده ارسال می شود.
طالبیان در ادامه افزود: همچنین با دریافت گزارش هایی از اداره بهزیستی و تشکیل جلسات متعدد در فرمانداری شهرستان تصمیم گرفته شد که جهت تقویت مشاوره پیش از ازدواج که تاثیر بسزایی در کاهش طلاق دارد، از ظرفیت های موجود، پتانسیل ارگان های وابسته به ویژه بهزیستی و همچنین از توان سازمان های مردم نهاد و نهاد های مذهبی استفاده شود.
رییس دادگستری شهرستان انار گفت: امیدواریم با بهبود شرایط بیماری کرونا، مباحث پیشگیری از وقوع جرم در راستای کاهش جرائم و آسیب های اجتماعی پیگیری، جلسات منظم شورای پیشگیری از وقوع جرم دادگستری تشکیل و بصورت موردی اقدامات لازم انجام و تدابیر پیشگیرانه اتخاذ شود.
وی در رابطه با اهمیت امنیت غذایی و بهداشت عمومی تاکید کرد: با توجه به شرایط فعلی و بیماری کووید ۱۹ در شهرستان که بسیار مهم می باشد، در این راستا جلسه کارگروه امنیت غذایی در شورای پیشگیری از وقوع جرم تشکیل و ادارات دامپزشکی، بهداشت و درمان، پلیس اطلاعات و امنیت عمومی، اتاق اصناف و …از تمامی رستوران ها و مراکز پخت و همچنین مراکز خرید مواد غذایی بصورت عمده و خرده بازدید به عمل آورده که آثار مطلوبی در حفظ بهداشت عمومی داشته و خواهد داشت، ضمنا این طرح در سال جاری با جدیت و پیگیری های بیشتری ادامه و قطعا نتایج مؤثری خواهد داشت.
طالبیان در ادامه گفت: اولویت بعدی دادگستری شهرستان انار در بحث افزایش امنیت شهرستان است که در این راستا افزایش دوربین های نظارتی در سطح شهرستان که در سال های قبل نصب شده، انجام و نظارت بیشتر دنبال خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه برخورد قاطعانه در بعضی از جرائم هنجارشکنانه و اجرای سریع این گونه احکام احساس امنیت مطلوبی را ایجاد خواهد کرد، افزود: در مورد بعضی از جرائم که حساسیت های مردمی را در پی دارد حضور قضات دادگستری در محل وقوع جرم آثار مطلوبی را داشته و خواهد داشت.
رییس دادگستری شهرستان انار در رابطه با الگوهای پیشگیرانه درراستای کاهش وقوع جرایم در این شهرستان نیز بیان کرد: طرح مجازات های جایگزین حبس و انجام خدمات عمومی بهترین دستاورد قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ می باشد که با تصویب آئین نامه اجرائی آن روند جدی تری به خود گرفته است.
طالبیان ادامه داد: در بحث اشتغال جوانان نیز راه اندازی شرکت های تولید کننده، ترغیب و حمایت از تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی به افزایش خطوط تولید و جذب حداکثری نیروی کار نیز تأثیر بسزایی در کاهش سرقت، بیکاری، اعتیاد و حتی طلاق و دعاوی خانواده خواهد داشت .
این مقام قضایی به ایجاد اتاق مشاوره در محل دادگستری شهرستان انار نیز اشاره و اظهار کرد: با ایجاد این اتاق خدمات مشاوره بصورت رایگان به مدت دو روز در هفته ارائه می شود و چنانچه در این زمینه تدابیری از سوی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه اندیشیده و بودجه ای تخصیص داده شود می تواند در کاهش پرونده های خانواده به دادگستری تأثیر بسزایی داشته باشد.
طالبیان درخصوص نحوه جلب مشارکت مردم در فعالیت های پیشگیرانه نیز تصریح کرد: به اعتقاد بنده بایستی فرهنگ مدارا و سازش به جای فرهنگ خشونت و انتقام در بین مردم نهادینه شود و برای نهادینه کردن این فرهنگ می توان از امکاناتی همچون ارسال پیامک، نصب بنر و پوستر، تهیه بروشور و … اقدام کرد، همچنین تبلیغ و استفاده از سامانه سجام(سامانه جامع ارتباط مردمی) می تواند در کاهش ورودی ها و حل اختلافات قبل ورود به دادگستری موثر واقع شود.
وی در ادامه به ارتباط مستقیم مراجعین با رییس دادگستری بصورت برنامه ملاقات مردمی نیز اشاره کرد و ادامه داد: با توجه به انجام این اقدام در دادگستری انار و ارائه راهکار، این رویه هم باعث رضایت ارباب رجوع و هم به نتیجه رسیدن سریع پرونده ها شده ضمن اینکه از ورود پرونده های بعدی به دادگستری نیز جلوگیری می کند.
طالبیان گفت: به علاوه تبلیغ و برگزاری های کارگاه های پیشگیرانه در سطح شهرستان با همکاری نهادی مذهبی و ارگان های مربوطه از جمله آموزش و پرورش، اداره بهزیستی، فرمانداری و شبکه بهداشت و درمان، تاثیر قابل توجهی در کاهش برخی جرائم مانند سرقت و رانندگی بدون گواهینامه رسمی و همچنین پرونده های خانواده داشته است.
رییس دادگستری شهرستان انار به نتایج مؤثر و آثار برنامه های پیشگیرانه در این شهرستان نیز اشاره و یادآوری کرد: کمیته مشاوره پیش از ازدواج در سال ۹۸ تشکیل شده و در سال ۹۹ نیز تداوم یافته است و اقدامات این کمیته شامل دوره های آموزشی مشاوره قبل از ازدواج، تایید توسط مسوول کمیته مشاوره ازدواج و صدور معرفی نامه به دفترخانه ازدواج است که آثار مفیدی بر زندگی زوجین داشته و در آگاه سازی زوجین از قوانین حقوقی و مسائل سلامت روان، روانشناختی و احکامی که باعث کاهش پرونده های خانواده می شود بسیار موثر بوده است.
طالبیان در ادامه طرح های ابتکاری خود جهت پیشگیری از وقوع جرایم، به بازپس گیری اراضی ملی در شهرستان انار اشاره و تاکید کرد: با برخورد های قاطعانه ای که در سال های گذشته با متجاوزین به اراضی ملی شده است، امسال شاهد کمترین آمار پرونده های متشکله در این زمینه بوده ایم بطوریکه به تعداد انگشتان دست هم نمی رسند و این مهم با تشکیل جلسات منظم و دوره ای با ادارت متولی حفظ وحراست از اراضی دولتی و ملی محقق شده است.
این مقام قضایی در پایان ایجاد میز مشاوره در دادگستری انار را از دیگر اقدامات مفید این حوزه برشمرد و خاطرنشان کرد: این اقدام در هفته قوه قضائیه و بصورت رایگان انجام شد که نتایج عالی و بازخورد خوبی برای مراجعین به همراه داشته است.