به گزارش روابط عمومی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمان، “سیدمهدی قویدل” به مناسبت روز قوه قضاییه در گفتگوی ویژه خبری سیمای مرکز کرمان با اشاره به اینکه سند تحول دستگاه قضایی مبتنی بر بیانیه گام دوم انقلاب تدوین شده است اظها داشت: روح بیانیه گام دوم که همان توجه به جاودانگی شعارهای انقلاب یعنی عدالت، استقلال، برابری و رفع تبعیض می باشد در این سند بیان شده است.
وی افزود: در سند تحول دستگاه قضایی هفت ماموریت پیشبینی شده است که بر اساس سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری و قانون اساسی تدوین و ابلاغ شده اند، یکی از ماموریتهای مهم که در اصل ۱۵۶ قانون اساسی نیز بیان شده است پیشگیری از وقوع جرم می باشد که در مأموریت پنج سند تحول هم بر آن تاکید شده است.
قویدل با تاکید بر اینکه پیشگیری یک اصل پذیرفته شده علمی، عقلی و شرعی است، تصریح کرد: هر جامعه ای که به امر پیشگیری توجه کرده و آن را مقدم بر اقدامات سلبی و واکنشی قرار داده موفقیتهای آن جامعه افزایش و جرایم کاهش پیدا کرده است.
وی افزود: قانون پیشگیری از وقوع جرایم در سال ۹۴ تصویب شده که سایر دستگاههای اجرایی، فرهنگی، دینی و نهادهای مردمی ملزم به همکاری با دستگاه قضایی برای پیشگیری از وقوع جرم میباشند چراکه دستگاه قضایی به تنهایی نمی تواند در امر پیشگیری موفقیت پیدا کند مگر اینکه همه دستگاهها و نهادهای مردمی مشارکت کنند تا این امر نهادینه و پیاده سازی شود.
این مقام قضایی گفت: با توجه به اهمیت پیشگیری از وقوع جرم، یک معاونت ویژه در قوه قضاییه به عنوان معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم با برنامههای بسیار مهم تعریف شده است، بطوریکه ۴۴ برنامه علمی با گام ها و ریزگام های مشخص در همه استانها ابلاغ و طبق برنامهریزی پیگیری و اجرا میشوند.
قویدل در پاسخ به این سوال که دستگاه قضایی جهت حمایت از بنگاههای اقتصادی چه اقداماتی انجام داده است، اظهار داشت: بسیاری از اقدامات سطح جامعه که روزمره شاهد آن هستیم میتواند موجب جرم و آسیب شود و یا برعکس در پیشگیری از وقوع جرم نیز دخیل هستند، بنابراین مساله اشتغال، رفع فقر و بیکاری و تسهیل در امر ازدواج و نیز اقدامات فرهنگی هنری و سایر اقداماتی که آحاد جامعه و نهادهای فرهنگی می تواند در پیشگیری از وقوع جرم و یا وقوع آن نقشآفرین باشد.
وی بیان کرد: یکی از مواردی که باعث کاهش ورودی پرونده و جرایم می شود اشتغال است و در سالهای اخیر با توجه به شعار اقتصاد مقاومتی و حمایت از تولید داخلی و تاکیدات رهبری، در راستای سند تحول که یکی از ماموریتهای آن حمایت از حقوق ماهیت اشخاص و کارآفرینان است، دستگاه قضایی ورود کرده و در کل کشور بیش از ۲۰۰۰ بنگاه اقتصادی فعال شدهاند.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمان ادامه داد: همچنین در استان کرمان با ورود رئیس کل دادگستری، دادستان کرمان و دبیر ستاد اقتصاد مقاومتی و سایر بخش ها و دستگاه های مربوطه اقدامات موثری انجام شده و بیش از ۳۱۹ پرونده در این راستا تشکیل و کارخانه های مهمی با حمایت دستگاه قضایی مجددا راه اندازی شده و از بیکاری ۱۱ هزار و ۴۰۰ نفر پیشگیری شده است، کارخانه هایی مانند کارخانه قند بردسیر، کاشی و سرامیک شهربابک و روغن گلناز و سایر بنگاه های اقتصادی با پیگیری و ورود دادگستری استان مجددا به چرخه تولید بازگشته اند.
قویدل یادآور شد: درخصوص رفع مشکلات بنگاه های اقتصادی تاکنون اقدامات موثری انجام و ضمن ورود به بازار، بازدیدهایی نیز از صنایع، معادن و مجتمع های مهم اقتصادی انجام و نشستهایی با حضور قضات و فعالان اقتصادی و اتاق بازرگانی برگزار شده که مجموعه این اقدامات موجب رونق اقتصادی و اشتغال در سطح جامعه شده است.
انسجام و هدایت هدفمند تمام ظرفیتها از ارکان مهم در پیشگیری از وقوع جرم است
وی گفت: یکی از ارکان مهم در پیشگیری از وقوع جرم انسجام و هدایت هدفمند تمام ظرفیتهایی است که عامل شکل گیری جرایم و دعاوی می باشند و در این راستا معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمان سیمای جرایم را بررسی و ۱۰ اتهام اول استان را شناسایی و بر اساس آن برنامهریزی می کند.
قویدل اظهار داشت: در معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم استان کرمان یکی از عمده برنامههای مدنظر که دستورالعمل ویژه آن نیز تدوین و ابلاغ شده است جلب مشارکتهای مردمی است و طبق سند تحول دستگاه قضایی نیز چرخش رویکرد از رسیدگی به پروندهها به رویکرد شناسایی بسترهای جرم و فساد زا در جامعه میباشد، همچنین تغییر رویکرد از اقدام دادخواست محور به احیای حقوق عامه و آزادیهای مشروع و نیز تغییر رویکرد از اقدامات پسینی به اقدامات نظارتی نیز مورد تاکید می باشد.
این مقام قضایی گفت: در راستای دستورالعمل نحوه تعامل و مشارکت نهادهای مردمی با دستگاه قضایی، بیش از ۳۰۰ سمن در استان کرمان شناسایی و بانک اطلاعاتی نخبگان دادگستری استان با بیش از ۹۰ نفر تشکیل شده است.
وی افزود: به علاوه بیش از ۵ هزار و ۵۰۰ نفر از مصلحین در سطح استان آموزش دیده و به صلح و سازش پرونده ها می پردازند که منجر به کاهش آسیبها و مشکلات مردم نیز شده است، طرح اورژانس قضایی نیز شامل گروهی از مشاورین و مصلحین و حکمین قرآنی است که با همکاری هم به موضوعات مربوط به مشکلات خانواده ها رسیدگی می کنند و در راستای صلح و سازش و آموزش و ترویج فرهنگ صلح در جامعه و شناسایی آسیبهای اجتماعی اقدام می کنند.
قویدل به انعقاد تفاهمنامه های مختلف معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمان اشاره و خاطرنشان کرد: یکی از این تفاهم نامه ها با اداره تبلیغات اسلامی استان و در خصوص مساجد طراز اسلامی منعقد شده است تا مساجد به کانون مصلحین و پایگاه هایی کاملا مردمی تبدیل شوند.
این مقام قضایی در پایان گفت: در این معاونت همچنین کارگروه شناسایی و رفع نقاط حادثهخیز، کارگروه پیشگیری از سرقت و کارگروه پیشگیری از قاچاق کالا نیز راه اندازی شده و سایر کارگروهها نیز در حوزه زنان و خانواده در حال فعالیت می باشند، بنابراین معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان کرمان توانسته با برونسپاری و کمک مردم اقدامات قابل توجهی را انجام دهد.